Info centrale termiceNoutati

Urmeaza sa apara eticheta de eficienta energetica – Directiva EcoDesign (ErP)

By 17/02/2015 No Comments

Frigidere, masini de spalat vase, masini de spalat rufe, cuptoare – totul a început în anii ’90 cu bunurile de consum „albe”. Astazi, si alte aparate consumatoare de energie au aplicata eticheta ErP de eficienta energetica, cum ar fi televizoarele, sistemele de iluminare si – din septembrie 2014 – chiar si aspiratoarele. Acronimul ErP provine de la Produse care folosesc Energie Electrica (în orig. – Energy related Products).

În prezent, cerintele minime de eficienta energetica pentru solutiile eficiente energetice (Directiva Ecodesign) sunt specificate pentru producatorii de sisteme si centrale termice combi, încalzitoare de apa si vase de acumulare ACM.

Scopul acestei directive, care este valabila în Uniunea Europeana, si a etichetei asociate acesteia (Directiva Ecodesign) este de a veni în sprijinul clientilor în luarea deciziilor de achizitionare si de a reduce cerinta de consum privat de energie, dar si de a combate schimbarile climatice.

Directiva Ecodesign (ErP) si eticheta de eficienta energetica

Care sunt produsele afectate de Directiva ErP?

Pentru produsele de servicii pentru cladiri, cum ar fi centralele termice cu preparare ACM cu capacitatea de pâna la 400 kW si vasele de acumulare ACM de pâna la 2000 l, Comisia Europeana a decis ca începând cu 26 septembrie 2015, producatorii vor putea sa vânda aparate care îndeplinesc criteriile minime de consum energetic si de protectie a mediului înconjurator. Producatorii trebuie sa confirme ca respecta directivele prin etichetarea conform EC.

Urmatoarele categorii de produse sunt afectate:

  • Centrale termice
  • Centrale termice combi (încalzire centrala si prepapare ACM)
  • Vase de acumulare ACM
  • Toate sistemele care includ centrale termice sau centrale termice combi, aparatele de control a temperaturii si instalatiile solare
  • Centrala termica combi (tip B1) < 30 kW, ca modalitate de înlocuire într-o cladire cu apartamente (a se vedea pagina pliata de la sfârsitul acestei brosuri)
  • Generatoarele de caldura cu capacitatea de pâna la 70kW si rezervoarele ACM cu capacitatea pâna la 500 l trebuie sa fie livrate, fiind însotite de o fisa tehnica si eticheta de eficienta energetica.

Care sunt produsele neafectate de Directiva ErP?

Urmatoarele categorii de produse nu sunt afectate:

  •  Sistemele alimentate cu bioenergie
  • Sistemele de încalzire care functioneaza pe gaz, aburi sau aer
  • Unitati combinate de încalzire si energie (CHP) cu capacitatea electrica de 50 kW sau mai mare
  • Sisteme de centrale cu capacitate mai mare de 400 kW, rezervoare ACM cu capacitate mai mare de 2000 l

Începând cu 26 septembrie 2015, toate documentele care sunt adresate clientilor finali (de exemplu, fluturase, documentatie etc.) trebuie sa includa o referinta la categoria de eficienta.

 

Noile produse trebuie sa fie etichetate

La prezentarea produsului, eticheta de eficienta energetica trebuie sa fie fixata într-o pozitie vizibila, pe partea frontala a aparatului. Atunci când este vândut de un contractor sau instalator, fisa tehnica si eticheta de eficienta energetica trebuie sa includa oferta prezentata clientului final.

Iar vânzarea unui întreg sistem, de exemplu o combinatie a unei centrale termice cu condensare cu un sistem termic solar, va impune nu doar etichetarea individuala a componentelor prezentate sau la care se face referire, dar si o eticheta specifica pentru sistem ca si întreg.

Ce apare pe eticheta unui produs ErP?

Eticheta ErP pentru sistemele de încalzire prezinta categoria de eficienta pe o scala de la A++ pâna la G (pâna la D în cazul pompelor de caldura, de la A la G pentru vase de acumulare ACM). În august 2019, va fi introdusa o scala mult mai restrictiva, de la A+++ pâna la D si o scala de la A+ pâna la G pentru vase de acumulare ACM. Eticheta pentru pompele de caldura (temperatura joasa) prezinta si informatii referitoare la zona climaterica.

Sunt prezentate si valori, cum ar fi nivelul de zgomot si emisia de caldura. Daca eticheta este pentru o centrala combi de încalzire centrala si preparare ACM, va prezenta categoria de eficienta a ambelor functii.

Exemple de etichete pentru diferite categorii de aparate:

[mk_image src=”https://www.jetrun.ro/wp-content/uploads/2015/02/Eticheta-pompa-de-caldura-Wolf.jpg” image_width=”800″ image_height=”350″ crop=”false” lightbox=”false” frame_style=”simple” target=”_self” caption_location=”inside-image” align=”center” margin_bottom=”10″]
[mk_image src=”https://www.jetrun.ro/wp-content/uploads/2015/02/Eticheta-centrala-termica-Wolf.jpg” image_width=”800″ image_height=”350″ crop=”false” lightbox=”false” frame_style=”simple” target=”_self” caption_location=”inside-image” align=”center” margin_bottom=”10″]

Leave a Reply

Sisteme de incalzire, ventilatie si climatizare de inalta eficienta.