BlogNoutati

Cum funcționează pompele de căldură

By 13/01/2023 No Comments

Încălzire eficientă și ecologică

Pompa de căldură este unul dintre cele mai moderne tipuri de încălzire. Cu acesta, sunteți de facto independent de materiile prime fosile și încălziți eficient și ecologic. Aflați tot ce trebuie să știți despre pompele de căldură în ghidul nostru cuprinzător.

Avantajele pompelor de căldură

Pompa de căldură este superioară tehnologiilor convenționale de încălzire bazate pe combustibili fosili în ceea ce privește eficiența, costurile de operare și compatibilitatea cu clima. Are chiar și unele avantaje față de alte tehnologii de încălzire din surse regenerabile, cum ar fi încălzirea cu sistem solar termic.

Economice

Costuri reduse de încălzire
Pompele de căldură furnizează un multiplu din energia electrică consumată sub formă de căldură. Datorita principiului functional foarte eficient, costurile de incalzire sunt foarte mici.

Subvenționare atractivă
Statul subvenționează pompele de căldură cu sume foarte importante datorită valorilor scăzute de emisii.

Creștere a valorii
Pompa de căldură este una dintre cele mai moderne și mai sigure metode de încălzire. În acest fel, asigurații o creștere durabilă a valorii proprietății dumneavoastră.

Sustenabile

Prietenoasă cu mediul
O pompă de căldură nu utilizează combustibili fosili și, prin urmare, are un avantaj în ceea ce privește funcționarea ecologică. Pompa de căldură utilizează energia din mediu disponibilă gratuit și are emisii indirecte, numai pentru acționarea compresorului electric.

Întreținere redusă și o durată de viață mare
În comparație cu alte tehnologii de încălzire, pompa de căldură necesită foarte puțină întreținere. Datorită gradului ridicat de maturitate tehnică, pompele de căldură sunt, de asemenea, extrem de durabile și robuste. În comparație cu alte tehnologii regenerabile, cum ar fi energia fotovoltaică, nu trebuie să vă faceți griji cu privire la scăderea eficienței în timp.

Dacă utilizați electricitate verde sau electricitate din propria instalație fotovoltaică, pompa de căldură chiar are impact aproape neutru asupra mediului înconjurător.

Funcţionale

Încălzește când este frig
Pompa de căldură este cu adevărat universală: pe lângă locuință încălzește și apa caldă și poate chiar să vă răcorească interiorul casei vara.

Nu este necesară curățarea hornului
Cu o pompă de căldură economisiți costurile anuale pentru coșar. Deoarece tehnologia de încălzire nu se bazează pe combustibil, coșul de fum nu este necesar.

Clădire existentă și construcție nouă
Pompa de căldură este concepută pentru construcții noi. Cu toate acestea, le puteți monta și în clădirile existente. De exemplu, aveți opțiunea de a vă înlocui vechiul sistem de încălzire pe gaz sau lemne cu o pompă de căldură ecologică sau să îl combinați cu una.

Cum funcționează pompa de căldură

Principiul de funcționare al pompei de căldură se bazează pe utilizarea energiei de mediu disponibilă gratuit. Pot fi folosite diverse surse de căldură. Denumirea tipurilor de pompe de căldură se referă la sursa de căldură:

  • Aer ambiental: pompa de caldura aer/apă
  • Sol: pompă de căldură cu saramură/apă (numită și pompă de căldură geotermală)
  • Apa subterană: pompa de caldură apă/apă

Indiferent de sursa de căldură, pompa de căldură folosește întotdeauna același proces ciclic pentru a face căldura ambientală utilizabilă în sistemul de încălzire. Acest proces circular constă din patru pași:

1. Evaporare
Căldura ambientală este utilizată în evaporator pentru a evapora agentul frigorific lichid din pompa de căldură. Agentul frigorific este acum gazos.

2. Compresie 
Compresorul acţionat electric comprimă agentul frigorific gazos. Datorită compresiei, temperatura agentului frigorific crește la nivelul dorit. Pentru acest pas, pompa de căldură are nevoie de puțină energie electrică.

3. Condens
Refrigerantul își transferă acum căldura către sistemul de încălzire al clădirii. Această extracție de căldură face ca agentul frigorific să se răcească și să se condenseze. Acum este din nou în formă lichidă.

4. Relaxare
Supapa de expansiune reduce din nou presiunea agentului frigorific. Ca rezultat, agentul frigorific se răcește în continuare și apoi curge înapoi în evaporator. Ciclul începe din nou.

Tipuri de pompe de căldură în detaliu

Atunci când trebuie să decideți cu privire la ce tip de pompă de căldură avați nevoie, se iau în calcul mai multe aspecte. În cele ce urmează, vom prezenta pe scurt cele mai importante trei tipuri de pompe de căldură și proprietățile lor:

Pompa de căldură Aer/ Apă

Aerul este disponibil în orice moment și poate fi folosit cu ușurință ca sursă de căldură. Pompa de căldură aer/apă este, prin urmare, și cel mai popular tip de pompă de căldură. Aproximativ 70% dintre pompele de căldură instalate folosesc aerul ambiant ca sursă de căldură.

Pompele de căldură aer/apă au, de asemenea, avantaje datorită designului lor tehnic relativ simplu și a costurilor mai mici de achiziție și întreținere. Totuși, acest lucru este compensat de o eficiență oarecum mai scăzută în comparație cu alte surse de căldură.

 

Pompa de căldură apă/apă

Apele subterane au o temperatură relativ constantă, ridicată pe tot parcursul anului. Prin urmare, permit o funcționare deosebit de eficientă a pompei de căldură și comportă costuri de energie scăzute.

Totuși, efortul pe care îl implică instalarea unei pompe de căldură apă/apă este mai mare decât pentru o pompă de căldură aer/apă. Pentru a ajunge la sursa de căldură, de obicei trebuie să instalați un sistem de puțuri. În plus, trebuie respectate reglementările de mediu.

Pompa de căldură saramură/apă

Pentru a utiliza energia geotermală, puteți fie să așezați colectoare orizontale, fie să instalați o sondă geotermală verticală.

In cazul colectoarelor orizontale trebuie să se țină cont că e nevoie de spațiu liber suficient. Sondele geotermale necesită mai puțin spațiu în comparație, dar pot atinge adâncimi de până la 100 de metri. Colectoarele și sondele pompelor de căldură cu saramură/apă sunt fabricate în mare parte din plastic și sunt umplute cu saramură – apă care conține antigel.

Datorită nivelului constant de temperatură, acest tip de pompă de căldură impresionează și prin randamentul său ridicat, dar implică și mult efort și costuri relativ mari pentru instalare.

Leave a Reply

Sisteme de incalzire, ventilatie si climatizare de inalta eficienta.