BlogNoutati

Cum se dimensioneaza un aer conditionat pentru o camera de servere sau un data center?

By 01/07/2016 No Comments

Mai jos gasiti un ghid rapid pentru a va arata modul în care se dimensioneza o unitate de aer conditionat pentru camera dvs. server sau un centru de date.

În teorie este usor sa se calculeze marimea unitatii de aer conditionat pentru camera server, adaugati împreuna toate sursele de caldura si instalati o unitate de aer conditionat care poate raci o catitate egala de aer. În practica, este mult mai complicat. Acest ghid nu intra in fiecare detaliu al posibilelor surse de caldura, ar trebui utilizat doar pentru a va face o idee despre cantitatea de racire de care ati avea nevoie.

Camerele server in general potrivit regulametelor de protectie la incendiu sunt adesea instalate in camere care au niveluri de izolare cu mult mai mari decât cele al unui birou normal. Furnizarea suficienta a capacitatii de racire este esentiala pentru a asigura functionarea fiabila a serverelor, routerelor, switch-urilor si a altor echipamente critice. Defectarea aerului conditionat poate avea consecinte grave pentru echipamentul în sine si pentru compania dumneavoastra. Avertizarea timpurie a problemelor si redundanta sistemul de racire sunt extrem de importante.

[mk_image image_width=”800″ image_height=”350″ crop=”false” lightbox=”false” frame_style=”simple” target=”_self” caption_location=”inside-image” align=”left” margin_bottom=”10″ src=”https://www.jetrun.ro/wp-content/uploads/2016/07/Camera-servere-data-center.jpg”]

Cum se calculeaza capacitatea de racire?

Cantitatea de caldura generata este cunoscuta sub denumirea de aport de caldura sau de sarcina termica. Caldura este masurata fie in Unitati britanice termice (BTU) sau kilowati ora (kWh).

1kW = 3412 BTU/h.

Sarcina termica depinde de o serie de factori.

  • Suprafata podelei camerei
  • Dimensiunea si pozitia ferestrelor, si daca acestea au jaluzele sau nuante
  • Numarul ocupantilor în camera (daca este cazul)
  • Caldura generata de echipamentele instalate
  • Caldura generata de iluminat

Luând în considerare factorii care se aplica in situatia noastra si adunandu-i, obtinem o masura suficient de precisa a capacitatii de racire.

Suprafata camerei Cantitatea de racire necesara depinde de suprafata camerei. Pentru a calcula suprafata în metri patrati exprimati in BTU se foloseste urmatoarea formula:

Scamera (BTU) = L (m) x l (m) x 337 ,

unde L = lungimea in metri, l= latimea in metri, Coeficient de conversie = 337

Dimensiunea ferestrei si pozitia În cazul în care, asa cum este destul de comun, camera server in general nu are ferestre, puteti ignora aceasta parte a calculului. Daca totusi exista ferestre de care aveti nevoie, pentru a lua calcula dimensiunea si orientarea considerati urmatoarele:

 FSud (BTU) = L (m) x l (m) x 870

FNord (BTU) = L (m) x l (m) x 165

Daca nu exista jaluzele la ferestre se multiplica rezultatul cu 1.5. Se aduna toate capacitatile BTU pentru ferestre.

FTotal (BTU) = FSud (BTU) + FNord (BTU)

Ocupantii Camerele server nu au în mod normal personal care lucreaza în ele, dar daca sunt persoane care lucreaza în mod regulat în camera server va trebui sa se ia în considerare acest aspect, iar sarcina termica este de aproximativ

400 BTU/persoana

OTotal  (BTU) =  Nr. Persoane x 400

Echipament În mod clar cea mai mare caldura într-o camera server este generata de echipament. Acest lucru este mai complicat de calculat decat s-ar putea crede. Puterea pe echipamente este valoarea maxima a consumului de energie, puterea consumata efectiv poate fi mai mica. Cu toate acestea, indicat este sa supraestimam puterea.

ETotal (BTU) = PTotala  x 3.5

unde PTotala= Suma puterilor echipamentelor

Iluminat Puterea totala a iluminatului se înmulteste cu 4,25.

ITotal (BTU) = Ptotal x 4.25

 

Capacitatea totala de racire este egala cu suma tuturor sarcinilor termice exprimate in BTU

 CRacire Totala (BTU)= SCamera + FTotal + OTotal  + ETotal + ITotal

Aceasta este capacitatea totala de racire necesara, astfel încât poti sti daca ai nevoie de una sau mai multe unitati de aer conditionat pentru a gestiona aceasta cantitate de caldura.

Atentie!!!! Acest calcul este destinat doar ca un ghid. Precizia nu poate fi garantata. Înainte de a decide cu privire la o unitate de aer conditionat ar trebui sa apelati la un proiectant de specialitate în echipamente de climatizare.

Jetrun ofera consultanta gratuita pentru proiecte industriale, comerciale si rezidentiale. Specialistii nostrii va stau la dispozitie pentru orice fel de informatii.

[mk_button dimension=”two” size=”large” outline_skin=”dark” bg_color=”#f0652c” text_color=”light” url=”https://www.jetrun.ro/produse/climatizare/” target=”_self” align=”center” margin_top=”0″ margin_bottom=”15″]Vezi oferta noastra pentru solutii de climatizare profesionala[/mk_button]

Leave a Reply

Sisteme de incalzire, ventilatie si climatizare de inalta eficienta.