BlogNoutati

Cum se calculează randamentul unei pompe de căldură?

By 13/01/2023 iulie 24th, 2023 No Comments

Cum funcționează o pompă de căldură?

O pompă de căldură folosește un agent frigorific pentru a absorbi căldura din aerul ambiant, din sol sau din apa subterană și crește temperatura într-un proces circulator. Energia termică convertită este eliberată în sistemul de încălzire a clădirii.

Pe piață există agenți frigorifici sintetici și naturali. Un agent frigorific natural, de exemplu, este R290 (propan) de la WOLF. Este ecologic, nu distruge stratul de ozon și are un impact redus asupra efectului de seră. În plus, agentul frigorific natural mărește eficiența sistemului.

Care este randamentul unei pompe de căldură?

Eficiența unei pompe de căldură indică cât de eficient funcționează o pompă de căldură. Aceasta depinde de câte unități de căldură produce dintr-o unitate de energie electrică.

În formule:

  • Randament= căldură termică / electricitate
  • Randament= putere utilă / putere furnizată

De ce depinde randamentul pompei de căldură?

Sarcina pompei de căldură este de a acoperi diferența de temperatură dintre sursa de căldură și temperatura de tur a sistemului de încălzire. Această diferență de temperatură depinde nu numai de temperatura pe tur, ci și de tipul pompei de căldură.

O pompă de căldură aer/apă precum WOLF CHA-monobloc folosește căldura aerului ambiental. Temperatura  poate fi sub 0°C iarna. Cu o temperatură de tur între 30 °C și 35 °C, pompa de căldură trebuie să depășească o diferență mare de temperatură.

Pompa de căldură cu saramură/apă folosește căldura din sol, iar pompa de căldură apă/apă folosește căldura din apele subterane. Nivelul lor de temperatură scade rar sub 12 °C. Diferența de temperatură față de temperatura de tur este în mod corespunzător mai mică. Astfel, sistemul trebuie să utilizeze mai puțină energie electrică. Acest lucru crește eficiența pompei de căldură.

Coeficientul de performanță sau coeficientul de lucru anual?

Următoarele două cifre cheie descriu eficiența unei pompe de căldură: coeficientul de performanță (COP) și coeficientul de performanță anual (JAZ)
  • COP
  • JAZ

Coeficientul de performanță (COP) al pompei de căldură

Coeficientul de performanță este determinat de măsurători în condiții standardizate (DIN EN 255, DIN EN 14511).

Este o proprietate constantă a pompei de căldură și indică un raport pentru fiecare pereche de valori între temperatura sursei de căldură și temperatura pe tur.

Din grafic se poate observa că o temperatură de tur mai scăzută și, de asemenea, o temperatură mai mare a aerului duc la un coeficient de performanță mai mare.

 

grafic COP

 

Cum să optimizați randamentul unei pompe de căldură

Coeficientul de performanță și coeficientul anual de performanță nu sunt utile numai atunci când alegeți o pompă de căldură. De asemenea, ele reclamă nevoia de optimizare în timpul funcționării.

Există mai multe modalități de a crește eficiența unei pompe de căldură:

  • Utilizarea unui compresor mai eficient – această măsură este deosebit de utilă pentru pompele de căldură mai vechi.
  • Optimizarea sistemului de încălzire – aceasta nu modifică eficiența pompei de căldură, dar reduce necesarul de căldură.
  • Mărirea suprafețelor de încălzire prin instalarea de încălzire prin pardoseală – aceasta poate scădea temperatura pe tur. Reducerea temperaturii de tur cu 5 °C crește potențial VAC cu până la 10%.

Ca parte a întreținerii regulate a pompei de căldură, inginerul poate verifica, de asemenea, eficiența sistemului și, dacă este necesar, o poate ajusta. Optimizarea setărilor este adesea suficientă pentru a obține un rezultat mult mai bun. Acest lucru protejează mediul înconjurător și economisește costurile de încălzire și costurile de electricitate.

 

Pompele de căldură Wolf

Pompa de căldură monobloc aer-apă Wolf CHA 7 sau 10 kW – 400 V – Vezi prețuri și specificații

Leave a Reply

Sisteme de incalzire, ventilatie si climatizare de inalta eficienta.