Skip to main content
search
BlogIncalzire in pardoseala

Cum putem conecta distribuitoarele de incalzire in pardoseala la centrala termica sau pompa de caldura?

By 17/08/2016No Comments

Incalzirea in pardoseala poate fi conectata la o cetrala termica in condensare, o pompa de caldura sau un cazan pe lemne in mai multe moduri. In principiu alimentarea cu agent termic a distribuitoarelor se face prin intermediul unui grup de pompare si amestec. Rolul acestuia este de a regla cu precizie temperatura agentului pe tur si de a asigura suficient debit distribuitorului. Desi exista multe modele constructive toate au trei elemente esentiale: pompa de recirculare, vana cu trei cai, sensor de temperatura care controleaza vana cu trei cai electrica sau termostatica.

[mk_image src=”https://www.jetrun.ro/wp-content/uploads/2016/08/Distribuitoare-incalzire-in-pardoseala.jpg” image_width=”800″ image_height=”350″ crop=”false” lightbox=”false” frame_style=”simple” target=”_self” caption_location=”inside-image” align=”left” margin_bottom=”10″]

Vom detalia mai jos cele mai importante si mai uzuale moduri de conectectare.

Conectarea directa a distribuitoarelor de incalzire in pardoseala la centrala termica in condensare. Centralele termice in condensare se pot conecta direct la distributoarele incalzirii in pardoseala, deoarece acestea au un control foarte bun al temperaturii  pe tur si pot lucra la temperatura joasa. Aceasta metoda se recomanda pentru suprafete radiante mici cu maxim doua distribuitoare. Trebuie verificat daca pompa centralei poate asigura debitul si inaltimea de pompare necesar incalzirii in pardoseala. Centrala termica poate fi setata sa aiba o temperatura maxima in modul incalzire a cazanului si aditional se recomanda utilizarea unui termostat de maxim pe tur incalzire pentru o protectie suplimentara.

Conectarea cu un grup de pompare si amestec pe fiecare distribuitor. Recomandam utilizarea unui grup de pompare si amestec pe fiecare distribuitor doar in cadrul sistemelor care utilizeaza centrale termice conventionale cu temperature ridicate sau in sistemele cu cazane pe lemne sau peleti. Daca in locuinta respectiva sunt mai mult de doua distribuitoare este mai rentabil utilizarea unui singur grup de amestec si pompare general. Acest sistem nu se utilizeaza cu pompele de caldura mai ales ca aceste sisteme nu pot face si racirea.

Conecatrea distributoarelor la un grup de pompare si amestec general. Utilizarea unui grup de pompare general este mult mai rentabila mai ales in cadrul sistemelor mari. Acest grup de pompare este dotat in general cu o vana cu trei cai electrica care este controlata printr-un modul de extensie al centralei termice. Marele avantaj al acestui sistem este ca vana cu trei cai poate face prin intermediul centralei compensare cu temperatura exterioara pe circuitele de incalzire in pardoseala.

Pompele de caldura, mai ales cele cu invertor se conecteaza direct la distribuitoarele incalzirii radiante sau a panourilor radiante.

[mk_image src=”https://www.jetrun.ro/wp-content/uploads/2016/08/Schema-conexiuni-incalzire.jpg” image_width=”800″ image_height=”350″ crop=”false” lightbox=”false” frame_style=”simple” target=”_self” caption_location=”inside-image” align=”left” margin_bottom=”10″]

Leave a Reply

Close Menu