BlogInfo centrale termice

Consumul si costurile unei centrale termice pe gaz in condensare

By 05/02/2016 2 Comments

Fiecare beneficiar de locuinta isi doreste sa estimeze pe langa costurile initiale ale investitiei si costurile aproximative cu incalzirea in perioada de exploatare a unui sistem. In general in faza incipienta de constructie in functie de resursele energetice disponibile in locatie gaz, curent, lemne, etc. se alege si solutia de incalzire si in principal tipul sursei de incalzire.

In momentul de fata alegerea unei centrale termice pe gaz in condensare poate fi foarte inspirata in special datorita pretului acceptabil al gazului si a faptului ca aceasta utilizeaza nu doar energia eliberata la ardere, ci si caldura suplimentara obtinuta prin condensarea vaporilor de apa continuti de gazele arse, reducandu-se astfel consumul de energie.

Centralele termice in condensare conform noilor norme ErP nu pot avea o clasa de eficienta mai mare de clasa A, similara cu cea de la electrocasnice, dar raman o solutie foarte confortabila si economica cu o eficienta de aproape 99%.

Randamentul centralelor termice in condensare se calculeaza in mai multe feluri.

Varianta 1: Randamentul  centralei termice in condensare este calculat ca si putere calorifica neta si reprezinta cantitatea totala de caldura sensibila(perceptibila) eliberata in timpul combustiei de un metru cub de gaze. Un metru cub de gaze are o cantitate de energie calorifica neta de aproximativ 10 kWh/mc. Randamentul centralei calculat dupa puterea calorifica neta nu poate fi mai mare de 99,99 %.

Varianta 2: La calculul puterii calorifice totale se ia in considerare si caldura latenta a vaporilor de apa din gazele de ardere. Un metru cub de gaze contine 1,7 litri de apa, iar 1 litru de apa condensata contine o cantitate de caldura latenta de aproximativ 0,6 kWh rezulta ca pentru un metru cub de gaz avem:

 1,7 litri  x 0,6 kWh = 1 kWh caldura latenta care se adauga la cei 10 kWh/mc,

astfel randamentul calculat pe baza acestei metode este supraunitar si poate ajunge pana la 110 %.

 

Ok, dar cat consuma o centrala termica in condensare?

Consumul unei centrale termice in condensare poate fi determinat cu exactitate daca se cunoaste necesarul termic al casei si evolutia temperaturilor exterioare pe perioada pe care se doreste realizarea estimarilor de costuri.

Pentru un calcul rapid in ceea ce priveste cheltuielile cu gazul putem considera ca un metru cub de gaze are o putere calorica de aproximativ 10kWh.

Pentru o centrala termica pe gaz in condesare de 24 kWh, consumul de gaz la capacitate maxima este de aproximativ 2,4 mc/h.

 

Consumul orar  x  nr. de ore de functionare/zi  x  numarul de zile/luna = consumul de gaz /luna 

Pentru mai multa precizie putem lua in considerare si randamentul centralei; in cazul centralelor termice pe gaz in condensare randamentul este supraunitar si din acest motiv consumul lunar va fi egal sau chiar mai mic decat consumul teoretic calculat mai sus.

Daca utilizati si o sonda de temperatura pentru compesare cu temperatura exterioara puteti reduce cheltuielile cu gazele cu pana la 30%.

In concluzie, centralele termice in condensare sunt o alegere buna si eficienta pentru incalzirea locuitelor si ramane una dintre optiunile cu costurile cele mai reduse pe perioada exploatarii.

Un lucru foarte importat atunci cand alegi o solutie de incalzire il reprezinta ajutorul oferit de catre specialisti in ceea ce priveste dimensionarea corecta a centralei si a sistemului (pachete alcatuite din panouri solare combinate cu o centrala termica sau o pompa de caldura) pentru a obtine o eficienta globala cat mai buna.

[mk_image src=”https://www.jetrun.ro/wp-content/uploads/2016/02/centrale-termice-wolf.jpg” image_width=”800″ image_height=”350″ crop=”false” lightbox=”false” frame_style=”simple” link=”https://www.jetrun.ro/produse/centrale-termice/” target=”_self” caption_location=”inside-image” align=”center” margin_bottom=”10″]

2 Comments

  • Alexandru P spune:

    Buna ziua,

    Ce costuri suplimentare mai implica o centrala termica?

  • Pentru o centrala termica in condensare trebuie sa aveti in vedere si costurile aferente kit-urilor de revizie cat si manopera pentru schimbarea acestora. Producatorul recomanda curatarea centralei termice in condensare anual.In camera de ardere se formeaza depozite de reziduuri care se depun pe peretii interni. Mai trebuie sa luati in calcul si costurile cu verificarea tehnica periodica obligatorie la doi ani.

Leave a Reply

Sisteme de incalzire, ventilatie si climatizare de inalta eficienta.