Industria alimentara in general se confrunta cu problema tratarii unor cantitati mari de ape uzate, incarcate cu reziduri organice rezultate din activitatea de productie. Normele de mediu si cerintele operatorilor de retele de apa-canal impun agentilor economici tratarea apelor uzate inainte de deversarea in reteaua de canalizare.
O solutie des utilizata pentru tratarea apelor uzate este solutia SBR, Sequence Batch Reactor, proces in urma caruia rezulta cantitati mari de namol activ organic.
Namolul rezultat in urma procesului de epurare a apei este ulterior tratat si trimis pentru depozitare permanenta la o rampa de gunoi corespunzatoare. Aceasta procedura implica costuri deloc neglijabile cu tratarea, transportul si depozitarea namolului si incarca inutil rampele de deseuri comunale.
Solutia pentru aceasta problema este utilizarea namolului incarcat biologic pentru productia de biogaz. Ideea nu este deloc noua si se implementeaza deja cu succes in majoritatea statiilor de epurare a apelor uzate aferente municipalitatilor din Romania.
In cadrul acestui proces, namolul activ biologic este introdus in recipienti de fermentare anaeroba, mixat si incalzit in permanenta la temeratura de cca 37C. Fermentarea anaeroba are un dublu rezultat, productia de biogaz (un amestec de metan si CO2) si reducerea volumului namolului.
Biogazul rezultat este tratat si utilizat intr-un sistem de cogenerare pentru productia de energie electrica si agent termic. Avantajele economice sunt multiple: energia electrica rezultata se poate utiliza intern reducand factura la electricitate sau se poate injecta in retea, energia termica se utilizeaza intern (industria alimentara are nevoie de energie termica tot timpul anului) si in plus scad costurile cu tratarea si depozitarea namolului rezultat din epurarea apei.
Firmele din industria alimentara pot avea in vedere aceasta solutie fie ca investitie din surse proprii, ca investitie din fonduri UE sau ca investitie comuna, sustinuta de mai multe firme cu o pozitie geografica apropiata. Cu cat dimensiunea statiei de biogaz si a grupului de cogenerare este mai mare cu atat se pot realiza economii de scara mai mari.
Totusi, este importanta o buna dimensionare a instalatiei in functie de catitatea de namol disponibila pentru a asigura o incarcare la 100% a statie de cogenerare.