Info centrale termice

Cogenerare si trigenerare – utilizarea energiei termice pe timpul verii

By 09/09/2015 No Comments

Cogenerarea pe gaz natural ofera promisiunea unor economii de energie semnificative comparativ cu tehnologia traditionala de producere a energeiei electrice in centrale termice pe gaz sau carbune. Principala economie provine din utilizarea locala, simultana a energiei electrice si termice (energie termica ce in cazul centralelor electrotermice clasice se iroseste).

Totusi, in realitate, vedem destul de putine proiecte de utilizare a cogenerarii pentru productia de energie descentralizat, pentru cladiri comerciale sau de birouri. Principalul utilizator al tehnologiei pana in acest moment sunt regiile de termoficare ale municipalitatilor.

Motivul este simplu, energia termica nu este necesara tot timpul anului si principalul atu al cogenerarii in fata generarii clasice se pierde. Cata vreme energia termica produsa de grupul de cogenerare nu poate fi utilizata 100% pe tot parcursul anului, inclusiv vara, eficienta economica a investitiei scade sau dispare.

Solutia poate sa fie trigenerarea, adaugarea unui chiller cu absorbtie la instalatiia de cogenerare. Chiller-ul cu absorbtie utilizeaza agentul termic produs de cogenerare pentru a produce apa racita cu temperaturi similare celor produse de un chiller clasic (7-12).

Tehnologia absorbtiei nu este noua, este cunoscuta de mai multe decenii iar in ultimii ani a fost perfectionata la un nivel de fiabilitate si eficienta la care poate fi considerata ca o tehnologie conventionala.

Prin adaugarea unui chiller cu absorbtie la grupul de cogenerare gasim o solutiie pentru utilizarea agentului termic si pe timpul verii, putand astfel sa asiguram o functionare mai aproape de 100%, 24/7 care sa ne permita amortizarea rapida a investitiei.

Intr-o astfel de instalatie, situatia energetica ar arata de principiu in felul urmator:

  • Caz de iarna: intrare 1MW gaz, iesire 0,44 MW electric si 0,46 MW agent termic cald. Pierderile se situeaza la cca 10% adica 0,1 MW pierderi.

  • Caz de vara: intrare 1 MW gaz, iesire 0,44 MW electric si 0,32 MW agent termic rece (0,46 MW agent termic cald * 70% eficienta chiller cu absorbtie). Pierderile de la motorul de cogenerare raman aceleasi, cca 10%.

Cazul de vara in care utilizam energia termica pentru producerea de apa racita are multiple avantaje: – ne permite utilizarea in continuare a grupului de cogenerare ca solutie de alimentare electrica mai eficienta decat solutia clasica;

– chillerul cu absorbite preia o parte din sarcina de racire a imobilului, reducand astfel consumul electric al chillerelor clasice instalate in paralel si reducand astfel incarcarea pe reteaua electrica supraincarcata pe timpul verii.

Investitia nu este deloc neglijabila dar se poate amortiza rapid prin reducerea masiva a consumului de energie. De asemenea, in calculul investitie initiale, trebuie avute in vedere si costurile mai mici cu instalatia electrica a unei cladiri dotate cu sistem de trigenerare. Racordul electric este de putere mai mica, instalatia interna este de asemenea mai mica si mai putin costisitoare: cabluri de alimentare pentru chillere, transformatoare, contactori.

Leave a Reply

Sisteme de incalzire, ventilatie si climatizare de inalta eficienta.