Skip to main content
search
BlogInfo centrale termice

Cat consuma o centrala termica electrica?

By 02/03/2016One Comment

Centrala termica electrica este o solutie de incalzire rapida si fara sa iti dea batai de cap. Aceasta poate fi achizitionata din orice magazin de bricolaj, in general la un pret destul de scazut si poate fi instalata foarte usor. Pentru a vedea exact care cat fi costurile de exploatare trebuie sa aflati cat consuma o centrala termica electrica si cum se pozitioneaza acestea in raport cu consumul generat de o centrala termica pe gaz. 

Astazi un sistem de incalzire in pardoseala radiant are un pret mai scazut decat un sistem clasic pe calorifere vazut in ansamblu.

Consumul maxim orar pe care il poate avea o centrala termica este egal cu puterea declarata a centralei, pentru ca o rezistenta electrica reuseste sa converteasca aproape 100% un kW electric intr-un kW termic.

Astfel daca vrei sa-ti faci o idee de consumul lunar de energie electrica poti inmulti numarul de ore de functionare estimate cu puterea declarata a centralei si cu pretul pe kWh aferent planului tarifar aplicat din contractul cu furnizorul tau de energie electrica.

[mk_image src=”https://www.jetrun.ro/wp-content/uploads/2016/03/Centrala-electrica.jpg” image_width=”800″ image_height=”350″ crop=”true” lightbox=”false” frame_style=”simple” target=”_self” caption_location=”inside-image” align=”left” margin_bottom=”10″]

In practica, majoritatea beneficiarilor de centrale termice electrice sunt dati peste cap de consumul real/luna al unei centrale termice electrice si se gandesc cu groaza la inceputul sezonului de incalzire.

Sunt cateva sfaturi practice care va pot ajuta sa nu ajungeti in situatia neplacuta de a consuma mai mult decat este necesar.

1. Nu supradimensiona centrala termica. Daca ai o izolatie conform noilor standarde in constructii ar trebuie sa te incadrezi intr-un consum maxim de 50 W/mp. Inmulteste suprafata totala a locuintei cu 50 W/mp si iti va rezulta puterea termica necesara a centralei termice.

2. Centrala termica electrica ar trebui folosita tot intr-un sistem de incalzire cu temperatura joasa, de preferat o incalzire radianta in pardoseala, in pereti sau pe tavan, in oricare dintre sistemele de montaj.

Astazi un sistem de incalzire in pardoseala radiant este mai ieftin decat un sistem clasic pe calorifere vazut in ansamblu. Varianta cea mai putin favorabila fiind cea cu calorifere,  iar in acest caz ar fi de preferat ca acestea sa fie supradimensionate exact ca cele utilizate cu centralele termice in condensare pentru utilizare cu temperaturi scazute pe tur/retur.

Studiile noastre practice pe sisteme radiante reale, utilizate impreuna cu centralele termice electrice au aratat ca la o temperatura de tur a agentului termic de 35°C fata de o temperatura de tur de 50 °C in aceleasi conditii interioare si exterioare consumul unei rezistente electrice pentru incalzire raportat la 24 de ore este mai scazut cu 50 %.

One Comment

  • Marinescu Adrian spune:

    Ma interesează o centrală termică care sa asigure o temperatura care sa protejeze instalațiile de apa si canalizare din casa.

Leave a Reply

Close Menu