BlogInfo centrale termice

Care este cea mai buna solutie, pompa de caldura aer-apa sau pompa de caldura apa-apa?

By 17/08/2016 5 Comments

Desi la prima vedere pompele de tip apa-apa in bucla deschisa par a fi cele mai eficiente trebuie sa luam in considerare mai multe aspecte pentru a face alegerea corecta. In principiu COP-ul (coeficientul de performanta) declarat de catre un producator este un COP standard in anumite conditii dar in realitatea parametrii de functionare tin foarte mult de zona in care este instalata pompa de caldura.

In primul rand o pompa de caldura apa-apa implica suplimentar costuri legate de forarea celor doua puturi de apa, de alimentare si deversare.

In calculul rentabilitati si al pretului real platit ar trebui luate in considerare costurile legate de pompa de put si realizarea retelei de alimentare si mai presus de atat in calculul COP-ului nu este inclus in general consumul acestei pompe de put, odata inclus consumul electric al pompei de put COP-ul pompei de caldura apa-apa scade.

 

Pompa de caldura aer-apa implica costuri de instalare extrem de scazute, similare cu cele ale pretului platit pentru montarea unui aparat de aer conditionat.

Orice pompa de caldura serioasa de tip apa-apa are un schimbator intermediar pe un circuit cu glycol intre schimbatorul pompei de caldura si pompa de put. Apa de put este  in general o apa netrata care  cauzeaza foarte multe probleme cu depunerile de calcar, biofilm si coroziune. Oricat de buna ar fi pompa de caldura, neutilizarea unui schimbator intermediar duce la perforarea schimbatorului de caldura si distrugerea pompei de caldura intr-un interval nu mai mare de 8 ani. In aceste conditii trebuie sa luam in calcul si costurile legate de mentenanta schimbatoarelor de caldura precum si posibilitatea inlocuirii acestuia.

Pompa de caldura aer-apa implica costuri de instalare extrem de scazute, similare cu cele ale unui aer conditionat. Performantele acestora sunt destul de ridicate si chiar daca ne confruntam cu o scadere de capacitate in perioadele friguroase avem si o crestere foarte mare a COP-ului in perioadele mai calde. Mentenata acestor pompe de caldura este minima si implica in special spalarea unitatii exterioare.

In realitate un calcul corect de cost/eficienta intre cele doua tipuri constructive de pompe de caldura se poate face numai cu o simulare computerizata in functie de profilul consumatorului si amplasarea geografica.

[mk_divider style=”double_dot” divider_width=”full_width” margin_top=”20″ margin_bottom=”20″]

Sa luam un model teoretic de calcul intre o pompa de caldura aer-apa si cea mai eficienta pompa de caldura apa-apa in bucla deschisa de aproximativ 7 kW:

In general pe an avem nevoie de 2500 de ore de incalzire si presupunem ca pompele ar functiona in acest interval la capacitate maxima.

Avem o pompa de cadura de tip apa-apa cu un COP de 5,6 la parametri W10/W35, adica temperatura apei de put 10 grade si temperatura pe tur de 35 C si o pompa de caldura aer-apa cu un COP declarat de 3,3 pentru parametri  A2/W35, adica temperatura aer exterior 2 grade si temperatura tur 35 de grade.

Costul curentului electric pe o perioada de 8 ani cu pompa de caldura aer-apa este:  3,8 kWh x 2500 de h de functionare =  9500 kWh x 0,08 eur pret curent x 8 ani 6080 eur

Costul curentului electric pe o perioada de 8 ani cu pompa de caldura apa-apa este:  1,31 kWh x 2500 de h de functionare =  3275 kWh x 0,08 eur pret curent x 8 ani 2096 eur

Rezulta o diferenta de costuri intre cele doua sisteme cu energia electrica intre cele doua sisteme pe 8 ani de zile  de 3984 de eur. Tineti cont ca acest calcul este net defavorabil pompelor de caldura aer-apa.

Astfel daca diferenta dintre pretul total de achizitie al unui sistem pompa de caldura apa-apa, (pompa de caldura, puturi forate, pompa de put si instalatie aditionala) si al unui sistem pompa de caldura aer apa pentru puterea de 7 kW este mai mare de 3900 de eur sau chiar de 3000 de eur la pretul energiei electrice actual, sistemul nu merita. De aceea va recomandam utilizarea unui sistem de incalzire cu pompa de caldura aer-apa.

[mk_image src=”https://www.jetrun.ro/wp-content/uploads/2016/08/Wolf_Outdoor_Waermepumpe_BWL.jpg” image_width=”800″ image_height=”350″ crop=”true” lightbox=”false” frame_style=”simple” target=”_self” caption_location=”inside-image” align=”left” margin_bottom=”10″][mk_image src=”https://www.jetrun.ro/wp-content/uploads/2016/08/Wolf_Haustechnikzentrale_CEW_CWL_T300.jpg” image_width=”800″ image_height=”350″ crop=”true” lightbox=”false” frame_style=”simple” target=”_self” caption_location=”inside-image” align=”left” margin_bottom=”10″][mk_image src=”https://www.jetrun.ro/wp-content/uploads/2016/08/BWL-1-I_Solar_CWL.jpg” image_width=”800″ image_height=”400″ crop=”true” lightbox=”false” frame_style=”simple” target=”_self” caption_location=”inside-image” align=”left” margin_bottom=”10″][mk_button dimension=”three” size=”large” outline_skin=”dark” bg_color=”#f0652c” text_color=”light” url=”https://www.jetrun.ro/produse/pompe-de-caldura-rezidential/” target=”_self” align=”left” margin_top=”0″ margin_bottom=”15″]Vezi toata gama de pompe de caldura[/mk_button]

5 Comments

 • catalin spune:

  ok, am inteles incalzirea, dar racirea pe timp de vara? aveti un calcul echivalent?

 • TermoCasa.ro spune:

  Pompa de caldura extrage iarna caldura din pamant, apa sau aer, iar apoi, cu ajutorul unui compresor montat In interior, agentul frigorific se incalzeste la o temperatutra si mai ridicata. Ulterior, acesta raspandeste caldura In interiorul locuintei. Vara, ciclul se inverseaza iar locuinta este racita. Inima pompei de caldura este compresorul. Eficienta pompei este masurata de indicele COP, care trebuie sa fie cat mai mare.​

  Haideti sa ne gandim pentru inceput la cazanele pe lemne, peleti sau brichete unde trebuie sa avem in vedere o multime de lucruri: taierea lemnelor, depozitarea acestora, alimentarea constanta a cazanului, curatarea si indepartarea cenusei, curatarea cosului de fum.

 • Andrici PETRICA spune:

  Acelasi pret….Face si cald dar si rece aceeasi instalatie…Principiul aer conditionat…

 • andrei spune:

  vreau si eu energie electrica la 8 eurocenti kw

 • Termix spune:

  ar trebui subventionate instalarile de Pompe de caldura sol/apa, apa/apa

Leave a Reply

Sisteme de incalzire, ventilatie si climatizare de inalta eficienta.