Desulfurare

In prezent exista mai multe tehnologii de eliminare a hidrogenului sulfurat din gaz: filtru cu carbune activat, filtru chimic, filtru biologic. Specialistii firmei Jetrun va ofera consultanta necesara pentru a alege solutia optima adaptata proiectului dvs.

Desulfurare cu carbune activat

Pentru desulfurarea cu carbune activat, Jetrun Energo Eco va ofera filtrele de desulfurare cu carbon activat, produse de Progeco. Acestea sunt utilizate in ultimul pas al procesului de desulfurare. Fluxul de gaz contaminat intra in partea de jos si trece prin masa de carbune activat, unde partile contaminate sunt absorbite. Mai multe tipuri de carbune activat sunt disponibile pe piata, clientul avand posibilitatea sa aleaga in functie de compozitia biogazului si concentratia de contaminanti. Filtrele se pot instala cu diverse dispozitive optionale, cum ar fi manometre diferentiale, porturi de prelevare a probelor de biogaz.

De notat faptul ca desulfurarea cu carbune activat este solutia ce presupune cea mai mica investitie initiala dar presupune inlocuirea periodica a materialului filtrant, in functie de nivelul de contaminare. De asemenea, in cazul in care biogazul prezinta nivele ridicate de umiditate este obligatorie montarea in amonte de filtru a unei instalatii de uscare a biogazului.

Caracteristici:

 • Disponibil in trei tipodimensiuni, in functie de debitul filtrat;
 • Disponibil in inox de la AISI 304 la 316 Ti sau materiale speciale;
 • Investitie initiala redusa.

Desulfurare chimica

Desulfurarea chimica elimina hidrogenul sulfurat pe baza unei reactii chimice a sodei caustice cu hidrogenul sulfurat. Designul si operarea instalatiei sunt relativ simple, cu putine parti in miscare si parametri de urmarit. Pentru a obtine cele mai bune rezultate, solutia de spalare si biogazul se amesteca cat mai mult timp posibil: in prima faza intr-un jet de lichid apoi printr-un strat de material de umplere ce sunt pulverizate in continuu cu solutia de spalare. Sistemul este proiectat ca unitate, iar versiunea standard este dotata cu un panou de control electronic. Modelul UTB produs de firma Progeco este disponibil intr-o gama larga de tipodimensiuni pentru a putea fi folosit in orice aplicatie ce necesita filtrarea biogazului.

Caracteristici:

 • Disponibil pentru debite de la 25 la 400 Nm3/h;
 • Dimensiuni compacte, amprenta la sol mica;
 • Consumuri reduse de materie prima (NaOH).

Desulfurare biologica

Pentru solutii biologice de filtrare a hidrogenului sulfurat, Jetrun Energo Eco colaboreaza cu firma Daneza BioGasclean, furnizor global de echipamente pentru desulfurarea biologica. Sistemele BioGasclean pot fi proiectate pentru a face fata oricarui flux de gaz si oricarei concentratii de H2S din biogazul brut. Deasemenea, nivelul de H2S rezidual poate fi adus la 0 spre deosebire de alte sisteme de desulfurare biologica.

Procesul de indepartare a hidrogemului sulfurat este 100% biologic si are costuri de operare cu 80-90% mai mici decat sistemele de desulfurare chimice, deoarece filtrele Biogas nu folosesc soda caustica si nu necesita inlocuire frecventa pentru consumabile

Procesul se bazeaza pe o cultura bacteriana prezenta in mod normal in mediu, cultura ce se hraneste cu hidrogen sulfurat. Singurul reziduu din proces este un lichid bogat in sulf si nutrienti (PNK) similar unui fertilizator lichid. Astfel, un sistem de desulfurare Biogas nu este doar economic, dar poate fi considerat si o investitie ecologica.

Oferta BioGasclean cuprinde 4 tipuri de sisteme de desulfurare biologica :

 • Sistem contruit la locul instalatiei, pentru cantitati mai mari de H2S.
 • Tanc din FRP pentru cantitati mici si mijloci de H2S.
 • Tanc preizolat din PP pentru cantitati mici si mijloci de H2S.
 • Sisteme containerizate pentru cantitati medii de H2S.
 • Filtru ECO pentru cantitati mici de H2S.

Doresti mai multe informatii?