BlogInfo centrale termice

Top 5 accesorii pentru centrale termice pe gaz in condensare

By 10/02/2016 5 Comments

Din multitudinea de echipamente si accesorii pentru o centrala am selectat cele mai importante 5 accesorii potrivite pentru o centrala in condensare. Daca ne propunem sa utilizam o centrala termica in condensare pentru o perioada de + 20 ani trebuie sa luam in considerare urmatoarele accesorii.

Sonda externa de temperatura – O centrala termica pe gaz in condensare ar trebui sa aiba posibilitatea conectarii unei sonde externe pentru compensarea temperaturii externe, iar acest dispozitiv este un „must have” pentru centrale termice, indiferent daca acestea sunt integrate intr-un sistem de incalzire clasic cu calorifere sau un sistem de incalzire radianta in pardoseala. Pe langa faptul ca acest senzor ajuta centrala termica sa faca trecerea de la anotimpul cald la anotimpul rece in mod automat, cea mai importanta functie este data de posibilitatea compensarii temperaturii de tur cu temperatura exterioara dupa curba de incalzire. De exemplu, pentru un sistem clasic cu calorifere temperatura de proiectare pentru tur poate fi setata la 60° C pentru o a asigura 22°C in interiorul casei si ramane definita cu aceasta valoare pe toata perioada de iarna indiferent de schimbarile de temperatura ce apar in exterior. In situatia in care temperatura exterioara este de 12°C ar fi suficienta o temperatura pe tur a caloriferelor de doar 28 °C, pentru temperatura exterioara de 0 °C,  temperatura pe tur a caloriferelor ar putea fi de 35 °C.

Astfel sonda externa de temperatura va ajuta sa va mentineti centrala termica in condensare mai mult timp in zona de temperaturi potrivite pentru condensare, va ajuta sa evitati supraincalzirea locuintelor inutil rezultand economii semnificative la consumul de gaz. Cifrele publicate recent au arătat că un sistem de compensare cu exteriorul poate face o economie în jur de 30% la facturile de gaz.

Filtru separator de impuritati magnetic – Un filtru magnetic este o componenta care se instaleaza pe sistemele de incalzire centrala. Este o idee simplă care a revoluționat modul în care ne protejam centralele termice. Un sistem de incalzire centralizat este alcatuit dintr-un mix de diferite materiale, unele sunt feroase (pot rugini), iar altele sunt neferoase (care nu pot rugini). Aceste meteriale pot fi magnetice (magnetita) si non magnetice (non-magnetita). Uneori aceste materiale cum ar fi radiatoarele de otel se corodeaza si se descompun in particule mici care pleaca mai departe in sistemul de incalzire. Un filtru magnetic este instalat pe teava de alimentare inainte de intrarea in centrala termica si previne deplasarea oricarei particule care ar putea provoca, de obicei, blocaje. Resturile prinse de filtrele magnetice nu trebuie neaparat sa fie magnetice cum sugereaza si numele, un filtru magnetic bun va fi capabil sa separe si particulele non-magnetice.

Filtru separator de microbule  – Este un dispozitiv utilizat in instalatiile de incalzire care are ca rol principal degazarea si indepartarea microbulelor din agentul termic. Microbulele de gaz transportate in instaltiile de incalzire pot provoca zgomot, corodeaza materialele din instalatie si impiedica transferul termic, pentru indepartarea lor au fost create aceste dispozitive speciale care colecteaza microbulele si le indeparteaza din instalatie in mod automat si continuu. Apa proaspata de incarcare in instalatiile termice contine o anumita cantitate de gaze dizolvate, capacitatea apei de a retine gazele dizolvate scade o data cu cresterea temperaturii si astfel se formeaza microbule in instalatie care se acumuleaza in locurile nedorite (centrala termica, calorifere, tevi orizontale, etc.)

Cartus de incarcare cu apa demineralizata – Incarcarea centralelor termice pe gaz  in condensare cu schimbator de AL/Si cu apa de la statiile de dedurizare este interzisa. Cea mai potrivita sursa de incarcare a instalatiei este utilizarea apei de la robinet impreuna cu un cartus de incarcare pentru preparare apa demineralizata. Acest cartus are o capacitate in functie de duritatea initiala a apei de incarcare dar suficienta pentru incarcarea unui sistem de incalzire caznic. Cartusul prepara apa cu duritate apropiata de 0 grade Germane si o conductivitate mai mica de 60 micro Siemmens. Conductiviatea scazuta a apei impiedica si potentialele procese de coroziune care ar putea aparea in instalatie.

Butelie de egalizare – Este un dispozitiv utilizat pentru separarea hidraulica a centralelor termice de circuitul intern al casei. Deoarece centralele termice in condensare livreaza puterea maxima la o diferenta de tur retur de 20 de grade K este ideal sa utilizam o butelie de egalizare cand avem unul s-au mai multe circuite de incalzire in pardoseala unde viteza agentului termic este mult mai mare fata de centrala termica si diferenta dintre tur si retur este de maxim 10 °K. Acest lucru ne ajuta sa avem un control mai bun al condensarii si o eficienta mult mai ridicata a intregului sistem.

[mk_button dimension=”two” size=”large” outline_skin=”dark” bg_color=”#f0652c” text_color=”light” url=”https://www.jetrun.ro/intreaba-specialistul/” target=”_self” align=”center” margin_top=”0″ margin_bottom=”51″]Intreaba Specialistul[/mk_button]

5 Comments

Leave a Reply

Sisteme de incalzire, ventilatie si climatizare de inalta eficienta.