Jetrun EnergoEco, furnizor de solutii de încalzire, ventilatie si climatizare de înalta eficienta a finalizat montajul echipamentelor de cogenerare la statia de epurare Medgidia.
In iulie 2011, primaria Medgidia a semnat contractul de proiectare si executie „Retehnologizare si introducerea treptei de epurare avansata la statia de epurare – localitatea Medgidia, contract ce face parte din Proiectul „Reabilitarea si modernizarea sistemului de alimentare cu apa si de canalizare în regiunea Constanta-Ialomita”, din cadrul Programului Operational Sectorial Mediu. Contractul s-a semnat cu asocierea Alpine Bau GmbH Austria – SC Urban Electric SRL Ploiesti si are ca termen de finalizare luna iunie 2014.
Modernizarea si extinderea retelei de apa si canalizare si a statiei de epurare din Medgidia se realizeaza dupa standardele europene de mediu. Proiectul prevede introducerea treptei tertiare, adica aceea care elimina azotul si fosforul din apa. Primarul din Medgidia afirma ca statia de tratare a apei din localitate are nevoie urgenta de echipamente noi.
Jetrun EnergoEco, împreuna cu colaboratorul sau Amteh International s-au ocupat de proiectarea, livrarea si montajul întregului punct tehnic (cogenerare si cazan termic), punerea în functiune a echipamentelor urmând sa aiba loc în cea de-a doua jumatate a anului curent.
S-au instalat 2 grupuri de cogenerare GTK 50 K de înalta eficienta având o putere electrica totala de 100 kW, o putere termica de 168 kW si o eficienta globala de 82,2 % în conditii standard de functionare la capacitate maxima.
Instalatia de cogenerare utilizeaza ca materie prima biogazul obtinut din fermentarea namolului de epurare si este compusa din cele 2 grupuri de cogenerare K&S Wolf si doua turnuri de racire Cabero, energia electrica produsa de aceasta fiind destinata exclusiv consumului propriu. Cazanul din otel MKS 340 Wolf cu un interval de putere cuprins între 280 – 340 kW este utilizat pentru încalzirea digestorului, dar poate funcționa în retea cu grupul de cogenerare sau singur pentru acoperirea necesarului termic de 340 kW al statiei de epurare.
Punerea în functiune si mentenanta centralelor de cogenerare se va realiza de catre echipa Jetrun, formata din ingineri specializati direct în Germania, la uzina Wolf K&S din Wolfhagen / Hessen.
În cursul anului 2014, Jetrun EnergoEco a mai livrat echipamente pentru alte proiecte ce vizeza includerea tehnologiei de cogenerare în statiile de epurare din tara, si anume statiile de epurare din Râmnicu Valcea, Poarta Alba si Alba Iulia.
„Energia electrica furnizata asigura o mare parte din consumul electric al statiei, realizand economii substantiale si recuperarea rapida a investitiei. Prin realizarea proiectarii, livrarii si executiei întregului sistem de catre firma Jetrun, beneficiarul s-a asigurat ca instalatia montata va functiona la parametrii specificati, fara pierderi de eficienta sau disponibilitate datorate unor eventuale incopatibilitati între diversele componente ale sistemului.” declara Adrian Moisa, Director General Jetrun EnergoEco