Astazi, ‚verde’ este cuvantul cheie in orice domeniu. Pentru inginerii HVAC si utilizatori deopotriva, ‚verde’ inseamna eficienta energetica, durabilitate si flexibilitate in utilizare. Pentru aplicatii de racire si climatizare comerciale si industriale de orice dimensiuni, compresoarele Danfoss Turbocor reprezinta saltul tehnologic care ne permite sa spunem ca tehnologia HVAC a intrat in secolul 21 iar conceptul de ‚Cladire Verde’ este cu adevarat sustinut de performanta energetica a cladirii.

Compresoarele Danfoss Turbocor sunt primele compresoare din lume ce functioneaza fara ulei, fiind extrem de eficiente energetic, cu un consum de energie redus cu pana la 50% in comparatie cu cele mai bune solutii conventionale disponibile astazi. Compresorul este construit pe baza tehnologiei lagarelor magnetice, fara ulei, fara frecare, fara contact fizic intre rotor si partea statica a compresorului. Rezultatul este cel mai eficient, fiabil, usor de intretinut, silentios compresor centrifugal disponibil pe piata in acest moment in lume.

Iata cateva avantaje ale compresoarelor Turbocor:

  • Eficienta energetica exceptionala reduce costurile cu energia electrica, reduce amprenta de carbon a cladirii si contribuie la obtinerea unui punctaj superior LEED / BREEAM / DVGV

Consumurile de energie mai mici cu 30-50% in comparatie cu cele mai bune solutii conventionale de pe piata este data de lipsa frecarii mecanice, lipsa uleiului ce duce la pierderi in transferul termic si de principiul de functionare ce duce la dublarea randamentului in sarcini partiale.

  • Durata de viata cel putin dubla fata de solutiile clasice si mentinerea performantelor pe toata durata de viata permit reducerea substantiala a costului total pe durata de functionare a cladirii si reducerea cantitatii de deseuri generate de inlocuirea compresoarelor.

Tehnologia lagarelor magnetice permite eliminarea uzurii mecanice datorita lipsei de contact fizic intre rotor si carcasa. De asemenea, datorita eliminarii uleului din circuitul de refrigerant, chillerele bazate pe tehnologia Danfoss Turbocor nu intampina problema uzuala a chillerelor clasice de reducere a eficientei cu cca 20% in primii doi ani de functionare datorita colmatarii cu ulei a schimbatoarelor de caldura.

  • Costurile de mentenanta si riscurile in operare reduse duc la reducerea costului total pe durata de viata a cladirii si reducerea nivelului de deseuri generate in operare.

Eliminarea uleiului din circuitul refrigerant are doua avantaje majore: nu este necesara schimbarea periodica a uleiului cu vacuumarea si reumplerea circuitului refirgerant si elimina riscurile asociate cu supraincalzirea uleiului sau modificarea vascozitatii datorita evaporarii partiale a refrigerantului. De notat ca si in situatia efectuarii la timp a reviziilor pentru chilerele clasice, exista permanent riscul de uzura accelerata a compresorului datorata modificarii parametrilor uleiului din circuitul de refrigerant.

  • Usurinta in operare chiar si de la distanta, sistemul de management intern cu multiple niveluri de protectie si autodiagnoza si nivelul de zgomot in operare mult redus aduc tehnologia Turbocor mai aproape de utilizator, faciliteaza operarea compresoarelor cat mai aproape de punctul de maxima eficienta, faciliteaza implementarea unui program de mentenanta preventiva si corectiva cu scopul final de a obtine nivelul maxim de eficienta in exploatarea cladirii.

Studiu de caz – Hermes Business Campus 2

Hermes Business Campus vizeaza nivelul “Excellent” de certificare Breeam si indeplineste cele mai exigente standarde de sustenabilitate. Pentru a atinge aceste standarde, proiectantii, arhitectii si constructorii care lucreaza la acest proiect au imbinat tehnologiile inovatoare cu elementele structurale si arhitecturale pentru a minimiza considerabil amprenta cladirii asupra mediului si pentru a oferi chiriasilor conditii optime de lucru.

Pentru cladirea Hermes Business Campus, impreuna cu echipa de proiect, am configurat, livrat si pus in functiune doua chillere Turbocor RC Group cu compresoare centrifugale Danfoss cu o putere de 850 kW pe fiecare chiller.  Calculele teoretice ne arata o economie de energie de 15% la sarcina nominala si 50% la sarcina injumatatita comparativ cu compresoarele screw. Deoarece chillerele lucreaza in cea mai mare parte a sezonului la sarcini partiale (ref. Eurovent), rezulta o scadere a consumului anual de energie de peste 40%. Calculul nu are in vedere si reducerea consumurilor aferente turnurilor de racire pentru operarea ventilatoarelor si a pompelor de circulatie. Avand in vedere consumul electric al compresoarelor redus cu cca 40%, sarcina de racire la turn si implicit consumul electric al turnului scade. Corelarea intre modelul de utilizare al cladirii si modelul climatic folosit pentru zona Bucuresti (deci necesarul de racire al cladirii si temperatura bulbului umed) face necesara urmarirea datelor de consum in exploatare pentru perioada urmatoare pentru a integra in model si reducerea de consum datorata reducerii sarcinii turnurilor de racire.

In plus fata de avantajele general valabile mentionate anterior (costuri reduse de mentenanta, pastrarea performantei echipamentului), pentru cladirea Hermes II trebuie mentionate si cateva avantaje specifice. Greutatea mult redusa a compresoarelor Turbocor (90-150 Kg/ compresor) si nivelul de zgomot si vibratii foarte redus face ca amplasarea la ultimul nivel al cladirii sa fie mult mai usor de realizat, cu costuri mai mici pe masuri de izolare acustica si intarire a structurii de rezistenta.

Pe langa cele doua chillere RC Group Turbocor  furnizate, echipa Jetrun a configurat si livrat o solutie completa de racire, incalzire si ventilatie, inclusiv doua centrale de ventilatie Wolf Klimatechnik intr-o configuratie speciala cu recuperare de caldura si umiditate cu roti recuperatoare Klingenburg. De mentionat tehnologia speciala, aplicata deja in prima faza a proiectului, cu doua recuperatoare de caldura si umiditate ce au rolul de a reduce sarcina de racire latenta in timpul verii si de a mentine umiditatea relativa in limite sanatoase in timpul iernii, cu reducerea consumului pentru umidificarea izoterma.