Trendul în cadrul industriei de climatizare este sa dai vina pe compresorul aerului conditionat sau al chillerului atunci cand un sistem de refrigerare eșuează. Cu toate acestea, în realitate, defectarea compresorului este o raritate și un diagnostic bun este foarte important.
Cele mai recente cifre cu privire la declarațiile producatorilor de compresoare arată că, mai puțin de 0,25% din totalul vânzărilor de compresoare din EU au fost cereri de garantie valabile. 95% din pretinsele eșecuri de garanție s-au dovedit a fi cauzate de influențe externe chiar din sistemul de refrigerare în sine – adică compresorul nu a fost de vină.
Așa că defectiunile reale de compresoare au fost cu adevărat o raritate. Cu toate acestea, încă tendința în cadrul industriei este de a da vina pe compresor atunci când un sistem de refrigerare eșuează. Nu există nici o justificare pentru acest lucru, deoarece producători vor face propriile analize.
Compresorul este o parte a sistemului de refrigerare care are piese mecanice în mișcare și, prin urmare, este văzută ca fiind componenta cea mai predispuse la defectare. Ea are, de asemenea, să lucreze mai mult decât orice altceva într-un sistem – 24 de ore pe zi la aproximativ 1500rpm.
În practică, un compresor și sistemul său de refrigerare ar fi norocos daca ar beneficia de un service complet macar o data pe an, dar procentul foarte mic de esec al compresoarelor originale, care sunt raportate de către producatori arata de fapt cat de fiabile sunt compresoarele aerelor conditionate.
Diagnosticul precoce
Tipic, astăzi un compresor cu piston semi-ermetic are o durată minimă de viata, de aproximativ 50.000 de ore – asta inseamna putin sub șase ani de funcționare timp de 24 de ore pe zi. Aceasta este o speranța de viata remarcabila iar producatorii de compresoare de chillere continua sa imbunatateasca fiabilitatea produselor, pentru a reduce cererile in garantie.
Prin urmare, dacă defectarea compresorului este atât de rară, trebuie să existe alte cauze de esec a sistemului de refrigerare. Unele dintre acestea sunt rezultatul utilizatorilor de sistem care nu sunt capabili sa diagnosticheze corect sau suficient de repede potențialele probleme. Diagnosticul precoce trebuie să se concentreze asupra unor domenii operaționale cheie, dintre care unele sunt prezentate mai jos.
Condiția uleiului de lubrifiere poate avea un impact mare asupra duratei de viață a compresorului. Uleiul poate fi afectat de o serie de scenarii diferite, inclusiv temperatura și presiunea agentului frigorific sau umezeala.
Agenti frigorifici de astazi HFC necesită utilizarea uleiurilor pe bază de esteri, care, în condiții normale, nu ne dau nici o grija. Cu toate acestea, aceste uleiuri, fiind higroscopice, vor absorbi umezeala care poate afecta capacitatea acestora de a lubrifia asa cum doriti. Efectul va fi o creștere a uzurii rulmentilor datorită reducerii vâscozității.
Temperatura și presiunea agentului frigorific, de asemenea, au un efect asupra uleiului. Acest lucru se datorează miscibilitatea și solubilitatea agentului frigorific în ulei. Acest lucru este de înțeles de către producătorii de compresoare și specificația vascozitati de bază a uleiului ia în considerare acest lucru, astfel încât în timpul funcționării normale nu există probleme. Cu toate acestea, în afara „functionari normale” o cantitate foarte mare de agent frigorific poate fi dizolvată în ulei, care reduce vâscozitatea uleiului și poate duce la defectarea timpurie a rulmenților.
Temperatura și presiunea agentului frigorific are o mare influență asupra a cât de mult agent frigorific este absorbit de ulei. Dilutia agentului frigorific in ulei este mai mare cu temperatură joasă și presiunea inalta, astfel, de exemplu, diluarea ar fi mult mai mare pentru un sistem care are superheat-ul de aspirație foarte scăzută, ca urmare a unui dispozitiv de expansiune defect, decât unul cu superheat suficient.
Exemplu: un sistem cu compresor cu șurub cu o temperatură de condensare de 45 ° C pe R404A (20,5 bari) și o temperatură de evacuare de 80 ° C, ar avea un amestec in mod obișnui de 87%/13% ulei/agent frigorific . Dacă temperatura ar fi redusă la 50 ° C, proportia amestecul ar fi de 70% / 30%. Acest lucru înjumătățește efectiv vascozitatea uleiului și poate rezulta deteriorarea rulmentilor.
Majoritatea compresoarelor în funcțiune sunt fie ermetice sau semi-ermetice, având un motor de acționare încorporat. O altă cauză a eșecului asupra acestui tip de compresor sunt problemele legate de alimentare electrică. Astfel de probleme ca tensiune joasă, faze lipsă sau asimetrie de fază au un efect dezastruos asupra compresorului.
Abilităţile de diagnosticare
Constatarile pot indica mai multe motive diferite pentru o cadere de sistem și ar trebui, de asemenea, să conducă la măsuri corective luate în timp util.
Există întotdeauna o presiune pentru a menține sistemele de refrigerare functionale și tehnicieni de service nu au timp suficient pentru a investiga pe deplin cauzele profunde ale defectiunii. Compresorul preia vina și se consideră că prin înlocuirea acestuia problema este rezolvata. De fapt, compresorul inlocuit este acum, de asemenea, sub amenințarea reală a defectării datorita nerezolvarii cauzei.
De asemenea, este discutabil dacă toți tehnicienii au capacitatea de a efectua diagnosticarea sistemului. Uneori, chiar și abilități de bază, care, în generațiile anterioare, ar fi putut fi acoperite de programele de ucenicie tradiționale astazi nu sunt deținute.
Deci, pentru a menține rata defectarii compresoarelor la nivel minim, inginerii de service trebuie sa analizeze presiunile și temperaturile luate și apoi să ia măsurile corespunzătoare pentru a menține sistemul și compresorul in parametri de functionare eficienti și fără riscuri de deteriorare sau defecțiune.