Utilizarea energiei solare pentru furnizarea apei calde menajere s-a dovedit a fi o soluţie perfect viabilă de fiecare dată când a fost inclusă într-un sistem de încălzire a unei clădiri. Principiul de funcţionare al sistemului de încalcălzire a apei cu energie solară este relativ simplu, iar tehnologia este deja bine cunoscută. Beneficiile utilizării energiei solare sunt numeroase și se referă, în special, la faptul că aceasta este nepoluantă, inepuizabilă, ecologică şi sigură.
Mai mult decât atât, energia provenită de la soare facilitează economisirea resurselor energetice fără a produce deşeuri sau a emite gaze cu efect de seră, în principal dioxid de carbon. Dincolo de problema poluării, furnizarea apei calde menajere reprezintă o parte considerabilă din factura pentru energie a unei gospodării, care poate fi redusă considerabil prin folosirea energiei solare.
Integrarea panourilor solare în arhitectura casei
Pe lângă aspectul tehnic, criteriile estetice alcătuiesc un element important care influențează decizia de a integra armonios toate componentele instalaţiei care utilizează energia solară în construcția unei case. Până acum, cea mai frecventă soluţie a fost instalarea colectoarelor solare pe structuri de suport independente, pe acoperişurile tip şarpantă sau pe terasele caselor.
Din cauza limitărilor generate, în primul rând de regimul climatic din zona, este puțin rezonabil să se estimeze faptul că soarele va furniza 100% din energia termică pentru încălzirea apei calde menajere, mai ales în zonele de munte sau în depresiuni.
Acesta este principalul motiv pentru care un sistem care utilizează energia solară trebuie conectat la o altă sursă de energie auxiliară, cum ar fi gazul sau electricitatea.
Din perspectiva surselor de energie folosite, sistemele de încălzire de tip rezidențial pot fi de mai multe tipuri:
1. Centrale termice pe gaz,
2. Central etermice pe combustibil lichid (pe motorină)
3. Centrale termice pe biomasă (peleți sau lemn)
4. Centrale termice pe cărbune
5. Centrale termice electrice
6. Pompe de căldură de tip aer-apă, apă-apă sau geotermale
Din punct de vedere al sistemului de distribuție, care este dependent de sursa de căldură, avem:
1. Sistem de încălzire cu radiatoare sau convectori
2. Sistem de încălzire radiant (în pardoseală sau în pereți)
3. Sistem de încălzire cu ventiloconvectori
Toate acestea pot fi conectate la panourile solare, fie că este vorba despre cele cu tuburi vidate CRK sau despre cele plane TopSon F3-1/F3-Q de la Wolf, cu ajutorul câtorva accesorii: sistem de control, grup de pompare și cilindru bivalent de stocare a energiei termice. Cu un sistem complet de la Wolf, alcătuit din centrală termică sau pompă de căldură, boiler bivalent, panouri solare și sistem de control se poate economisi o cantitate semnificativă de energie primară prin utilizarea automată a circuitului solar pentru încărcarea boilerului atunci când există un randament solar suficient.
Fie că se va alege un sistem complex de încălzire a locuinței format din multiple surse convenționale, fie că se va opta pentru cel format din panouri solare împreună cu unul auxiliar, este important de luat în considerare consultarea unei companii care are în echipă profesioniști cu experiență. Doar așa veți putea obține o integrare viabilă a componentelor în sistem și o soluție de încălzire eficientă și confortabilă.