BlogInfo centrale termice

Cat consuma o centrala termica pe motorina ?

By 16/01/2015 aprilie 26th, 2023 11 Comments

De multe ori suntem intrebati de catre clientii nostri: Cat consuma o centrala termica pe motorina?

Consumul real al unui cazan pe motorina este in stransa legatura cu puterea si randamentul acestuia. Consumul mai depinde si de necesarul de caldura al locuintei, necesar calculat in functie de temperatura exterioara si temperatura interioara setata.

Pentru a ne face o idee rapida in ceea ce privesc costurile cu conbustibilul putem sa consideram ca un Kg de motorina are o putere calorica de aproximativ 10 kWh. Pentru comparatie, un metru cub de gaze are o putere calorica similara de aproximativ 10kWh. Astfel daca alegem un cazan pe motorina de 20 kW acesta va consuma la capacitatea maxima aproximativ 2 Kg motorina / ora.

Consumul orar x  numarul de ore de functionare/zi x numarul de zile/luna = consumul de motorina pe luna pentru incalzire.

Pentru mai multa precizie putem lua in considerare si randamentul centralei; in cazul centralelor pe motorina in condensare randamentul este supraunitar si din acest motiv consumul lunar va fi egal sau chiar mai mic decat consumul teoretic calculat mai sus. In schimb, cazanele clasice, cu randamente in jurul a 85% vor consuma corespunzator mai mult combustibil pentru acelasi efect util. Totodata ar trebui sa luam in calcul pe langa incalzire si costul aditional cu prepararea apei calde menajere.

Formula de calcul pentru consumul mediu estimat al unei centrala pe motorina cu puterea nominala de 20 kWh, presupunand ca aceasta functioneaza 24 ore la o capacitate de 20 % pentru incalzire este:

2Kg/h x 0,2 capacitate x 24 ore/zi x 30 de zile = 288 Kg motorina pe luna

Transformand kilograme in litri rezulta aproximativ 339 de litri de motorina pe luna consumati pentru incalzire.

Formula de calcul pentru consumul mediu estimat al unei centrale termice pe gaz cu puterea nominala de 20 kWh presupunand ca aceasta functioneaza 24 de ore la o capacitate de 20%  este:

2mc/h x 0,2 capacitatea x 24 ore/zi x 30 de zile = 288 mc de gaz consumati pe luna pentru incalzire

Avand in vedere preturile pentru diverse tipuri de combustibil, rezulta costuri lunare dupa cum urmeaza:

  • Incalzirea pe motorina: 339 litri motorina x aproximativ 5.5 lei / litru = 1865 lei / luna
  • Incalzirea pe gaz: 288 mc gaz x aproximativ 1,5 lei/mc = 432 lei / luna

In concluzie, datorita faptului ca in Romania nu se poate procura combustibil lichid special pentru incalzire ci doar motorina de la statiile de alimentare auto, incalzirea pe combustibil lichid este una dintre cele mai scumpe variante de incalzire in Romania. De aceea se recomanda fi utilizata ca varianta de back-up pentru un sistem de incalzire principal mai economic. Totusi centrala termica pe combustibil lichid ramane cea mai confortabila varianta in locurile unde nu avem disponibil de gaz si energie electrica.

Centralele pe combustibil lichid sunt silentioase, se alimenteaza automat, functioneaza independent ca o centrala pe gaz. In plus, centralele compacte de generatie noua folosesc tehnologia condensarii si a modularii pentru un randament ridicat, consumuri si emisii scazute .

11 Comments

Leave a Reply

Sisteme de incalzire, ventilatie si climatizare de inalta eficienta.